Home Office întrerupe oficial contractul ESN cu Motorola Solutions lăsând un an de tranziție

  Home Office din Regatul Unit (Marea Britanie) și Motorola Solutions au convenit în mod oficial să înceteze contractul în ceea ce privește Rețeaua de Servicii de Urgență (ESN), iar Motorola Solutions va continua să ofere „servicii de asistență pentru reziliere” pentru proiect cel puțin până în decembrie.

  Informațiile despre rezilierea acordului au fost publicate pe site-ul Home Office pe 13 ianuarie, la aproape o lună după ce acordul de încetare a contractului intre MSI si  ESN Lot 2, care a intrat în vigoare pe 19 decembrie. Anunțul notează că Motorola Solutions  după rezilire va oferi servicii de asistență… pe o perioadă inițială de 12 luni” care se încheie la 18 decembrie. Referirea la o „perioadă inițială” implică probabil că perioadele ulterioare de reziliere-serviciu de asistență ar putea fi contractate în viitor, dacă este necesar.

  În baza contractului Lot 2, Motorola Solutions a fost însărcinată să dezvolte software și servicii pentru ESN — rețeaua de bandă largă de siguranță publică bazată pe LTE pentru primii respondenți din Marea Britanie — inclusiv o soluție push-to-talk (PTT) de gradul de siguranță publică. Oficialii au considerat soluția PTT ca fiind crucială, deoarece implementarea PTT ar permite agențiilor de siguranță publică din Marea Britanie să-și migreze operațiunile vocale critice pentru misiune la LTE. Acest lucru, la rândul său, ar permite Ministerului de Interne să închidă sistemul Airwave TETRA pe care mulți oficiali britanici l-au considerat a fi prea scump.

    Planurile originale prevedeau ca această tranziție PTT TETRA la LTE să înceapă în 2016 și să fie finalizată până la sfârșitul lui 2019, când Airwave inițial trebuia să expire. Dar nici rețeaua ESN, nici soluția PTT nu au fost gata în 2019. În consecință, acel calendar a fost prelungit de două ori, finalizarea ESN fiind în prezent stabilită pentru sfârșitul anului 2026.

    Cu toate acestea, dosarele asociate anchetei Autorității pentru Concurență și Piețe (CMA) a Motorola Solutions cu privire la Airwave exprimă îndoiala că Ministerul de Interne va putea retrage rețeaua TETRA în 2026. De fapt, unele referințe din documente au în vedere ideea că ESN este posibil să nu înlocuiască Airwave până în 2030 sau mai târziu.

    Rezilierea Motorola Solutions din contractul ESN nu a fost surprinzătoare, deoarece compania și-a anunțat planurile de a părăsi proiectul de bandă largă de siguranță publică din Marea Britanie în toamna trecută. În documentele depuse la CMA, oficialii Ministerului de Interne au remarcat în mod repetat necesitatea ca Motorola Solutions – dacă iese din dezvoltarea ESN – să ofere o soluție de interfuncționare care să permită utilizatorilor ESN și TETRA să comunice.

   Oferirea unui fel de capacitate de interfuncționare pentru a susține comunicațiile LTE-LMR este una dintre sarcinile pe care Motorola Solutions este de așteptat să le îndeplinească în acest an, potrivit unei declarații a companiei furnizate la IWCE despre acordul de reziliere ESN.

  „Motorola Solutions a convenit cu Ministerul de Interne al Regatului Unit pentru a pune capăt rolului nostru în programul ESN”, conform declarației Motorola Solutions. „Motorola Solutions va continua să sprijine ESN prin furnizarea anumitor servicii de tranziție „Lotul 2” pentru următoarele 12 luni și o capacitate de interfață de interfuncționare care va permite Ministerului de Interne să faciliteze comunicațiile interoperabile între ESN și Airwave în următoarea fază a programului.

 „În plus, compania va continua să livreze și să mențină rețeaua esențială Airwave, pe care se bazează serviciile de urgență din Regatul Unit și operează la cele mai înalte niveluri.

„Motorola Solutions va continua, de asemenea, să ofere întregul ecosistem tehnologic de misiune critică – inclusiv dispozitive, software pentru camera de control, aplicații de mobilitate pe teren și soluții de securitate video – pentru a sprijini agențiile care se bazează pe aceste soluții pentru a-și menține personalul din serviciile de urgență și comunitățile în siguranță în fiecare zi.”

    Acest acord de reziliere oferă pentru Motorola Solutions o cale de a părăsi proiectul ESN, dar Ministerul de Interne nu și-a anunțat încă public planurile de a-și îndeplini rolul gigantului furnizor în inițiativa LTE de siguranță publică din Marea Britanie. Mai multe surse din industrie au indicat că Ministerul de Interne a efectuat anul trecut o procedură de anchetă pentru a solicita noi idei potențiale pentru implementarea ESN, dar nu a fost inițiată o achiziție oficială.

 Potențialele alternative ESN la Motorola Solutions au fost sursa unor speculații considerabile de ceva timp. Consorțiul Airbus care a câștigat recent contractul de bandă largă de siguranță publică RRF Franța și a finalizat testarea de interoperabilitate BroadWay în Europa este considerat un candidat serios. Consorțiul Frequentis – celălalt grup de furnizori care a finalizat testarea BroadWay – este de asemenea menționat.

 O altă posibilitate ar fi ca EE – operatorul de transport din Marea Britanie care a fost însărcinat cu construirea majorității infrastructurii ESN – să conducă lucrările Lotului 2 cu contractori, la fel ca AT&T pentru sistemul de siguranță publică FirstNet din S.U.A.

 Furnizori mari de soluții LTE cu experiență în comunicații critice, cum ar fi Ericsson și Samsung, au fost, de asemenea, numiți ca potențiali candidați pentru a ocupa locul Lotului 2.

  Mai multe surse din industrie au declarat  că se întreabă dacă Ministerul de Interne al Regatului Unit poate efectua un proces de achiziție și poate avea un nou furnizor pentru lotul 2 până la data de 18 decembrie menționată în acordul de reziliere Motorola Solutions. Cu toate acestea, deoarece anunțul Ministerului de Interne face referire la acest an drept „perioada inițială”, majoritatea nu au considerat că aceasta este o problemă semnificativă.

Între timp, toate părțile așteaptă rezultatul investigației CMA cu privire la proprietatea de către Motorola Solutions a rețelei Airwave TETRA, care a stat la baza comunicațiilor vocale esențiale ale personalului de siguranță publică din Regatul Unit în ultimii 20 de ani.

În octombrie, CMA și-a emis concluziile preliminare conform cărora termenii acordului de extindere a Airwave pe patru ani semnat cu mai puțin de un an în urmă de Ministerul de Interne ar trebui modificați, aparent reducând veniturile Motorola Solutions din acord cu mai mult de 50% — o pierderi estimate de peste 800 de milioane de lire sterline (aproximativ 1 miliard de dolari sau mai mult) în următorii patru ani.

Într-un dosar lansat în decembrie, Ministerul de Interne și-a exprimat sprijinul pentru decizia preliminară a CMA de a controla prețurile pentru rețeaua națională Airwave TETRA a Motorola Solutions, dar a căutat, de asemenea, recuperarea a peste 600 de milioane de dolari în plus și să expună gigantul vânzătorului LMR la potențialele cesionări/cerințe.

Oficialii CMA au fost programați să organizeze audieri de răspuns cu părțile relevante în decembrie și ianuarie. Un purtător de cuvânt al Motorola Solutions a confirmat la IWCE că audierea de răspuns a companiei a fost finalizată la începutul acestei luni.

CMA este programată să elibereze raportul final pentru investigația sa în februarie, care ar fi cu două luni înainte de termenul legal din aprilie. CEO-ul Motorola Solutions, Greg Brown, a remarcat că există căi prin care compania poate contesta decizia, dacă dorește.

Comentezi?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *